Blog

07.11.2013 16:17


Астрид Линдгрен е родена на 14 ноември 1907 г. в Швеция. Израствайки в малко стопанство, тя се наслаждава на истинско детство, а голяма част от щуротиите в него пресъздава в своите произведения. Тя е отдадена на идеята за възпитание без насилие и е страстна защитничка на правата на животните.
Автор е на иновативни за времето си книги за деца, актуални и до днес. Най-известната и обичана от тях остава историята за Пипи дългото чорапче,  която тя измисля, за да разведри болната си дъщеричка.

На немски език можете да гледате следния материал: https://www.youtube.com/watch?v=mERtF2qOsgA
В речта си тя разказва история за дете, което не е слушало майка си и според нея се нуждаело от пердах. Тя излязла с него навън и му казала да потърси пръчка, с която да го набие. То се позабавило и през сълзи й донесло камък. Казало й, че не е намерило пръчка, но може да хвърли камъка по него. Майката се замислила и видяла ситуацията през очите на детето си, че искала да го нарани, а това можело да бъде сторено и с камък, щом нямало пръчка. Двамата поплакали заедно, след което тя запазила камъка като символ на обещанието, което дала сама на себе си: "Никога повече насилие!"

08.10.2013 16:15

Ангел Каралийчев е български писател и преводач. Той е човек с нелека лична съдба, но оставил след себе си незабравимо творчество, което докосва сърцето и душата и до днес.

"Всички български деца са мои деца!" - казва българският Андерсен.
Прочувсвен текст, докосващ сърцето:  Майчина сълза 

 

15.09.2013 16:14


Алберт Айнщайн - човекът, чието име е станало синоним на гений е проговорил едва на тригодишна възраст. С буден ум и революционни идеи той е вярвал до последно в силата на човешкото въображение и не е одобрявал разпространената и до днес практика на зубрене в училищата. Бил е убеден, че когато човек се задълбочи в определен проблем прекалено много, няма да бъде в състояние да го реши, докато не се откъсне напълно от него. Решението идвало едва след като се върне на въпроса на свежа глава. Самият той е обичал гребането като средство за разтуха.
10 цитата от Айнщайн

06.08.2013 16:12

В следствие на рядка болест Ник Вуйчич се ражда без крайници. Въпреки това той кара сърф, плува, играе голф и футбол. Води пълноценен социален и личен живот. Той е създател на фондация https://www.lifewithoutlimbs.org/ и на вдъхновяващи речи за мотивацията и успеха.
Можете да гледате песента Something More със субтитри на български език:

 

20.07.2013 16:09

Дядо Добри е въплъщение на добротата и силата на вярата.
Имаме честта да сме негови съвременници.

17.06.2013 16:05

Андрю Макафи е изследовател, писател и преподавател за влиянието на технологията върху света на бизнеса. Той е създател на блога https://andrewmcafee.org/, а неговата реч пред TED.com можете да гледате със субтитри на български език.

Повече за него можете да видите във Фейсбук страницата ни тук.

16.05.2013 16:02
Лео Бабаута е aвтор и блогър, обясняващ сложните неща в живота по прост начин. Той е създател на https://zenhabits.net/ - един блог, попадащ в топ 25 (според списание TIME) с 260 000 абонати, mnmlist.com, както и на бестселърите The Power of Less и Zen To Done. — with Leo Babauta and Leo Babauta.
 
Превод на негова статия можете да прочетете във Фейсбук страницата ни.

 

15.05.2013 10:13

В рубриката - "Личност на месеца" ще Ви представяме щрихи за хора с интересни съдби от целия свят, чието творчество или начин на живот могат да бъдат вдъхновение за мнозина. Във Вашите ръце оставяме да научите повече за тях и да извлечете полза от това за себе си.

<< 1 | 2 | 3