Blog

05.09.2014 21:47

Владимир Семьонович Висоцки е руски поет, певец, актьор и писател. След смъртта му през 1980 г. намират в личния му архив 800 песни и 1100 стихотворения. Едно от тях можете да прочетете в превод на български тук.

02.08.2014 16:36

Малкият принц е книга, написана от Антоан дьо Сент-Екзюпери през далечната 1942 г. в Ню Йорк.

Приказка за порасналите вече деца с дълбок философски замисъл. Нейният автор въплащава в нея жизнената си философия, вижданията си за любовта, живота и смъртта и припомня позабравени от възрастните ценности.

Повече за автора и неговото произведение можете да прочетете тук.

05.07.2014 15:05

Дейм Джилиан Барбара Лин е английска балерина, танцьор, хореограф, актриса, театрален и телевизионен режисьор, известна с популярната си театрална хореография и музикъла "Котките". Тази жена, която е белязала дългогодишната история на Бродуей и цялата музикална индустрия някога била разсеяна ученичка, която не внимавала в час. Било трудно да се привлече вниманието й с учебния процес. Родителите й получили обезпокоително писмо от училището, с което им съобщили за тези и други проблеми на детето и решили да потърсят професионална помощ. Близо час лекарят изслушвал преразказаните от майка ѝ оплаквани и личните ѝ притеснения. Вместо да препоръча медикаментозно лечение, което да притъпи бурността на детето - стандартна процедура за онова време, той любезно извел майката от кабинета, оставяйки небрежно пуснатото радио. След минути той казал на загрижената дама: "Вашата дъщеря не е болна, тя е танцьорка." През прозорчето на кабинета ясно се е виждало малкото момиче, което с цялото си сърце и душа било потопено в танца си. Преместването й в танцово училище променило живота ѝ, а и историята на музикалния свят завинаги.

09.06.2014 14:50

Рита Пиърсън, преподавател от 40 години, веднъж чула колежк а да казва: "Те не ми плащат да харесвам децата." Нейният отговор: "Децата не се учат от хора, които не харесват". "Възторжен призив към учителите да вярват в своите ученици и на практика да се свързват с тях на реално, човешко и лично ниво.

Нейна реч пред TED можете да гледата тук.

06.05.2014 14:28

Експертът сър Кен Робинсън оспорва начина, по който възпитаваме нашите деца. Той се бори за радикално преосмисляне на нашите образователни системи, да се култивира креативност и признаване съществуването на различни видове интелигентност.

Гледайте неговата забавна и дълбоко мотивираща теза за създаването на образователна система, която подхранва (вместо да подтиска) творчеството оттук.

08.04.2014 14:17

Атанас Христов Далчев е български поет и преводач, роден на 12 юни 1904 година в Солун по времето на Османската империя. Един от най-изявените поети на 20 век и носител на Хердеровата награда на Виенския университет, връчена през 1972 г. Освен с поезията Атанас Далчев е известен и с преводите на белетристика и стихотворения от руски, испански, френски, немски и италиански езици.

Вижте повече за Анатас Далчев тук.

Източник: dosieta.net

03.03.2014 13:02

Роденият в Карлово Васил Иванов Кунчев приема монашеството, а през 1861 г.  става дякон. Личност с отворено съзнание, която работи все в сферата на народното добруване и повдигане на народния дух. Оставил монашеския живот, той изкарва известно време като учител, включва се в Първата и Втората легия на Раковски, изгражда невиждана до тогава, а и след това мрежа от комитети в България, които застават в основата на освободителното движение. Владеел отлично няколко езика: турски, гръцки и арменски.

Цитати с мисли на Васил Левски можете да видите тук.

04.02.2014 10:05

Животът на родената на 4-ти април през далечната 1923 година Филис Сю е като танц, в който тя се впуска всеки ден.

Това е жена с нестихваща енергия, воля да продължава и умение да се радва на живота - дори и сега, когато е на 90-годишна възраст.

Повече за Филис Сю прочетете тук.

10.01.2014 16:20

Схиархимандрит Йоаким (Пар), настоятел на манастира Преп. Мария Египетска в Ню Йорк, в течение на много години се занимава с мисионерска дейност, осигурява помощ за бездомните. През лятото на 2011 г. отец Йоаким посетил няколко манастира в Русия и разговарял с монасите и монахините, миряни и деца.

"Когато в света се привнася сложност, тогава нещата се оплитат. Например, някой ви задава въпрос, а вие в течение на един час му давате отговор – така предметът на разговора става много сложен. Но ако вашият отговор е “да” или “не”, разговорът става прост и разбираем. Да допуснем, че имаме няколко дъски с еднакъв размер – еднаква ширина, дължина и височина. Просто дъски. Можеш да вземеш хиляди такива и да ги монтираш заедно, те идеално ще си паснат една с друга и ще представляват единен градеж. Защото са прости. Ако вземеш дъски с различни сечения, различна дебелина, някои гладки, някои рендосани, други окръглени, и се опиташ да ги сковеш заедно, няма да има резултат. Те няма да могат да съставят единна фигура."

Цитат от книга "... едно от великите чудеса на монашеския живот се състои не в това, че аз мога да живея с някого, а в това, че другите се оказват способни да живеят с мене."

"Едно от чувствата, с помощта на които човек придобива знание, е зрението. Въпреки това нищо не ни подвежда така, както зрението: “Аз мислех, че е станало еди какво си, аз мислех, че това е толкова малко, че това е било друг цвят и т. н.”

"Ако ти не обичаш всички, значи обичаш само себе си и никой друг, защото любовта не прави разлика...Нещо с нас не е в ред. Ние сме влюбени в себе си, ние сме егоцентрични."

"Аз се моля Бог никога да не ви даде това, което искате от Него, а да ви даде това, от което се нуждаете."

"На земята няма човек, който да ви нанесе по-голяма вреда, който да ви лъже и измамва повече от самите вас."

"Моето спасение зависи от моите братя, а тяхното спасение зависи от мен."

 

Цялата статия прочетете тук.

25.12.2013 10:15

Дядо Коледа е дългоочакван и обичан герой от много деца по света. Олицетворение на щедростта и поощряване на доброто, той носи много надежда и вяра в магията на Коледа.
Вие написахте ли писмото си до дядо Коледа навреме?

<< 1 | 2 | 3 >>