Двете единствени тайни, които трябва да знаете, за да се мотивирате

15.05.2013 10:22

Писал съм много пъти за мотивацията тук в Zen Habits, но колкото повече уча за нея, толкова по-ясно осъзнавам, че мотивацията не е чак толкова сложно нещо.

Със сигурност има много съвети, които могат да помогнат, както и стратегии, които съм използвал за успех. Но всъщност всичко се свежда до две неща.

И тези две неща са толкова подвеждащо прости, че може да решите да спрете да четете след като ги спомена: 1) правете нещата така, че да Ви доставят удоволствие и 2) използвайте положителния обществен натиск. Все пак прродължете с четенето, за да научите как да използвате тези две неща, за да се мотивирате за постигане на всяка цел.

Това е мотивация, не дисциплина.

Първо нека да поясним. Няколко мои читатели ми пратиха имейли за придържането им към целите – неща, вариращи през това да правят упражнения и да се хранят правилно, до това да станат организирани и продуктивни и да създадат нови навици – и твърдяха, че просто им липсва дисциплина, за да проявяват постоянство за по-дълъг период от време.

Но какво всъщност представлява дисциплината? По моя опит, тя е най-вече илюзия.

Когато хоратя твърдят, че някой е „дисциплиниран“, както писах по-горе, те имат предвид, че има мотивацията да се придържа към нещо.

В предишен пост аз използвах пример за човек от армията, типичен случай за някого, за когото се казва, че е дисциплиниран. Този военен може да става съвсем рано, да си оправя спретнато леглото, да тича рано сутрин, да прави куп други упражнения и като цяло да прави неща, изискващи дисциплина през целия ден.

Но това го прави защото е дисциплиниран ли? Мисля, че е най-вече защото е в ситуация, в която има обществен натиск (както положителен, така и отрицателен) да прави всички гореизброени неща. Ако не ги прави, може да му викат, или да бъде обявен за негоден, или да изглежда зле в очите на колегите си. Ако ги прави, той ще бъде примерен войник.

Факт е и че скоро тези неща му стават приятни. Получава чувство на удовлетвореност от това, че е във форма и поддържа нещата в ред. Наслаждава се на ранното ставане. Чувства се добре, че изпълнява задълженията си съвестно.

Така че в крайна сметка не смътното качество „дисциплина“ му позволява да се придържа към навиците, а по-скоро това са двете тайни на мотивацията: положителен обществен натиск и удоволствието.

Какво научих от собствения си опит?

През последните няколко години, експериментирах с постигането на различни цели – от събуждането рано за упражнения до елиминиране на дълговете ми и устройване на прост и скромен начин на живот и прочее. И това, което научавах, системно затвърждаваше убеждението ми, че тези два ключови мотивационни принципа са всичко, от което се нуждая.

Научих и други неща, но колкото повече се придържах към целите си, толкова по-ясно осъзнавах, че тези две неща продължават да изплуват на повърхността. Всъщност това е почти зловещо. Само няколко цели за илюстрация:

Маратон
В момента тренирам за третия си маратон, в Хонолулу през декември. Тъй като това ще е най-трудният маратон, който някога съм предприемал (последната седмица най-дългите разстояния, които пробягах бяха приблизително 19 км и 32 км, а тази седмица ще правя 2 пробега от 22,5 км., започнах да се колебая за способността си да продължа. Но не е трудно да се разбере защо: публично обявих, че ще участвам в този маратон – в този блог, в Twitter, на влака за хуманитарност, където събирам пари за хуманитарни каузи чрез тренировките (може да ме спонсорирате тук: https://trainforhumanity.org/). Освен това, аз наистина обичам цялото това бягане!

Поддържането на блог
От близо две години поддържам блог (започнах през януари 2007г.), като направих Zen Habits един от най-дългите ми проекти. Работил съм по много проекти преди, но те обикновено приключваха в рамките на година, ако не и до няколко седмици или месеца. Всичко по-дългосрочно обикновено ме плаши. Но изобщо не се изискваше дисциплина да поддържам блога си. Той е нещо, което ми доставя истинско удоволствие, а има и допълнителен бонус от положителен обществен натиск (това сте Вие, читателите), които ме мотивираха да продължавам.

Писането на книга
Преди няколко месеца, завърших ръкописа за книгата си The Power of Less („Силата на по-малкото“), която ще излезе в края на годината (бел. прев.: книгата вече е излязла на пазара: https://thepowerofless.com/). Трябва да призная, че имах проблеми при написването на книгата, с нуждата за публикуване на блог (всъщност два блога), тренировки за втория ми маратон през март и подготовка за сватбата ми през юни. Не винаги следвах собствения си съвет (въпреки, че в моя защита се научих да разграничавам различните цели, така че бях фокусиран върху едно единствено нещо в определен момент). Но аз довърших книгата с двете форми на мотивация: от издателя ми да създам ръкописа и удовлетворението, което получих като написах книгата, когато съумях да се справя с отвличането на вниманието и да се фокусирам върху писането.

Мога да посоча много примери за това как използвах тези две форми на мотивация, но Вие вече добихте представа. Сега нека да обърнем внимание на всяка една и на това как да извлечете полза от тях.

Положителен обществен натиск
Докато на натиска се гледа като на нещо отрицателно („Под голям натиск съм!“), ако се използва по подходящ начин, той може да бъде нещо полезно.
Важно е натискът да не се упражнява в твърде негативен вид и с твърде голяма интензивност.
Задържайте нещата в положителната и управляема интензивност и нещата се се случват приятно.

Няколко примера за това как да използвате положителния обществен натиск, за да се мотивирате:

Споделете с всичките си колеги, че ще постигнете цел („Няма да ям сладко тази седмица!“, „Няма да запазя нито един имейл във входящата си кутия“) и им се отчитайте системно за напредъка си.
Изпратете имейли на семейството и приятелите си и ги помолете да Ви държат отговорни за изпълнението. Системно им изпращайте актуална информация и споделяйте с тях прогреса си.
Публикувайте Вашата цел в блога си и редовно обновявайте информацията. Важно е не просто да публикувате целта си, но и да отговаряте за актуализацията на информацията. Окуражавайте хората да Ви задават въпроси относно целта Ви, ако не докладвате напредъка си.
Включете се в онлайн форум, свързан с целта Ви – аз го направих когато спирах цигарите, както и когато започнах да бягам. Представете се, сприятелете се с нови хора, споделете целта си, поискайте помощ, ако се нуждаете, както и докладвайте своите успехи и неуспехи.
Редовно публикувайте колоната с целта си. Направих така в местния ми вестник, когато бягах първия си маратон. Това създаде много положителен обществен натиск – където и да ходех, хората казваха: „Хей, ти си онзи маратонец! Как върви бягането?“ Разбира се, не всеки може да напише колона във вестник, но можете да го направите в групов блог или бюлетин или някакъв друг тип публикация.
Публикувайте целта си и направете диаграма на прогреса си в офиса или на друго публично място.
Слагайте свои снимки всеки ден. Един мъж направи това и създаде видео с прогреса си – удивително беше да го видя.

Схванахте същността. Сигурен съм, че ще Ви хрумнат и собствени идеи за самите Вас.

Наслаждавайте са на дейностите във връзка с целта Ви.

Може да се мотивирате да направите нещо, което не искате, като използвате положителния обществен натиск. Но, ако в действителност не Ви е приятно, ще съумеете само да го поддържате за известно време. И дори и да го правите за месеци или години... това ли е нещото, което искате да правите? Ако не Ви е приятно, защо го правите толкова дълго?

Може да кажете, ами ако това което искам да постигна толкова много не ми е приятно? Има начини да откриете удоволствие в повечето неща – ключът е да се фокусирате на приятните части от него. Фокусирайте се върху позитивното.

Ето няколко начина за използване на този мотивационен принцип във Ваша полза:
Срещате трудности с това да се мотивирате да напишете собствен блог? Потърсете теми, които Ви вълнуват. Ако откриете неща, към които проявявате страст, писането става с лекота.
Срещате трудности с дипломна работа при завършване на образованието си? Може би не Ви вълнува толкова много темата, както сте си мислили. Преосмислете избора си на тема и вижте дали можете да се мотивирате от нея или да намерите нова тема, която Ви вълнува.
Трудно намирате време за упражнения? Открийте упражнение, което Ви е приятно. Ако не харесвате бягането, опитайте футбол или баскетбол или гребане. Ако не обичате да вдигате тежко, опитайте се да направите първични тренировки като прехвърляте трупи или скачате през гуми. Отидете на екскурзия. Разходете се с приятели и говорете през цялото време.
Здравословното хранене предизвикателство ли е за Вас? Намерете здравословни храни, които обичате. Експериментирайте с нови рецепти и се забавлявайте докато ги изпробвате.
Трудни ли са тренировките за маратон? Научете се да се наслаждавате на тишината на ранното утро, съзерцателния характер на тичането, или красотата на заобикалящата Ви природа. Или си пуснете песни, които Ви зареждат. Или слушайте интересни аудио книги докато тичате.
Открийте най-приятните части във всяка дейност и се фокусирайте върху тях. С времето ще можете наистина да се научите да обичате нещо. Или преминете към нещо, което обичате повече и се придържайте към него.

Тези два принципа, особено употребени заедно, могат да бъдат мощни мотиватори. Всъщност, в повечето случаи, те са цялата мотивация, от която се нуждая изобщо.

Ако наистина искате още съвети за мотивация, имам още много.

Ползвали ли сте тези мотивационни принципи, за да постигнете цел? Споделете в коментарите.

Ако Ви харесва тази статия, ще съм Ви благодарен да го споделите.

Лео Бабаута

----

Избрах да преведа настоящата статия, написана през 2009 г. именно от https://zenhabits.net/the-only-two-secrets-to-motivating-yourself-youll-ever-need/ за тези, които не знаят английски или просто предпочитат да четат на родния си език.

Поздрави,
Наталия Арсенова