Как да развием в децата любов към книгата?

13.05.2013 10:43

Ние сме любознателни по природа. Не случайно сте чували хората да казват, че днешните деца се раждат с поне две висши образования. Те с лекота усвояват нови знания, отворени са към новите технологии, фантазията им работи на удивителни обороти. Във време на високи технологии, мултимедии и интернет естествено възниква въпросът:

КАК ДА НАКАРАМ ДЕТЕТО МИ ДА ЧЕТЕ?

Когато детето направи добрина или в любимите Ви моменти заедно, на първо време разглеждайте, а по-късно и четете хубави детски книжки. За щастие на пазара вече се намират такива.
Не позволявайте на детето да къса, мачка или унищожава по някакъв друг начин книжките. Намерете своя начин да му покажете, че това не Ви е никак приятно и така не трябва да се прави. Личният пример е много важен. Трябва да си вярвате като му казвате, че книгите са едни от най-важните неща на света, че ако не бяха те, хората нямаше да могат да натрупват знания и ние нямаше да знаем повечето от нещата, които са се случили през вековете. Ако нямаше писменост и ние нямаше да можем да четем. Нямаше да знаем любимите им приказки, нямаше да има компютри, телефони, видео игри, дори интернет.

В най-ранните си години децата разглеждат книжки, след време започваме да им ги четем, докато в един момент децата не започнат да четат самостоятелно.
Тук се губи нишката - децата се насочват към компютри и филмчета. Забравят книгите, търсят друг вид интелектуални стимули. Това е естествен процес. Тогава голяма част от родителите забелязват, че един от силните стимули техните деца да си научат уроците, да си подредат стаята или да направят нещо за другите е просто да им забранят да играят на компютъра докато не изпълнят някое свое задължение.

Нека книгата се превърне в награда. Да дадем аналогичен пример: "Хайде, миличко, изпий си хапченцето и ще ти дам чайче!" Така детето не само си пие лекарството, а след това си изпива и чайчето и то с удоволствие, защото то е неговата награда. Чайчето трябва да е вкусно, за да го иска детето. Така и книжката трябва да е хубава и поднесена по приятен начин, ако искаме детето да я приеме като награда.
И сега, ако се върнем на въпроса:

КАК ДА НАКАРАМ ДЕТЕТО МИ ДА ЧЕТЕ?

Отговорът е много прост: Като му забранявате книгите!
Децата имат естествено влечение към забранените неща. Купете му книжката, но не му позволявайте в никакъв случай да я разгледа докато не се приберете. Нека детето да помечтае за нея, за да може да я зараглежда с нетърпение след няколко минути. Когато му подарят книга, му я покажете и му кажете, че ще направите първо нещо друго (например да посрещнете госите) и след това ще я разгледате заедно. Изпълнявайте обещанията си.
Детето с нетърпение ще посегне към книжката в момента, в който гостите си тръгнат и остане само. Поднасяйте книжките като нещо специално.
Ако детето мачка книгите, му ги взимайте с подходяща забележка. Важно е не само да ги обича, но и да ги уважава и пази.
Детето, което има добро отношение към книгите, има добро отношение и към хората.

Пример от личния живот на авторката на поредицата ЧЕТА И ИГРАЯ - СВЕТА ЩЕ ПОЗНАЯ - Наталия Арсенова, от който можете да направите извод сами за себе си:

"Дъщеря ми трябваше да става рано за детска градина. Аз се опитах да я събудя като дръпнах пердето. Тя ме помоли да "загася слънцето", на което аз отговорих, че слънчицето е най-хубавото нещо на света и не бива го крием. Тя ми каза:
- Не мамо, слънчицето не е най-хубавото нещо на света.
- А кое е най-хубавото нещо, тогава?
- Ами, книжките!"

Поздрави,
Издателство Мориц