ЛИЧНОСТ НА МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2013 г. - Astrid Lindgren

07.11.2013 16:17


Астрид Линдгрен е родена на 14 ноември 1907 г. в Швеция. Израствайки в малко стопанство, тя се наслаждава на истинско детство, а голяма част от щуротиите в него пресъздава в своите произведения. Тя е отдадена на идеята за възпитание без насилие и е страстна защитничка на правата на животните.
Автор е на иновативни за времето си книги за деца, актуални и до днес. Най-известната и обичана от тях остава историята за Пипи дългото чорапче,  която тя измисля, за да разведри болната си дъщеричка.

На немски език можете да гледате следния материал: https://www.youtube.com/watch?v=mERtF2qOsgA
В речта си тя разказва история за дете, което не е слушало майка си и според нея се нуждаело от пердах. Тя излязла с него навън и му казала да потърси пръчка, с която да го набие. То се позабавило и през сълзи й донесло камък. Казало й, че не е намерило пръчка, но може да хвърли камъка по него. Майката се замислила и видяла ситуацията през очите на детето си, че искала да го нарани, а това можело да бъде сторено и с камък, щом нямало пръчка. Двамата поплакали заедно, след което тя запазила камъка като символ на обещанието, което дала сама на себе си: "Никога повече насилие!"