ЛИЧНОСТ НА МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2014 г. - Схиархимандрит Йоаким

10.01.2014 16:20

Схиархимандрит Йоаким (Пар), настоятел на манастира Преп. Мария Египетска в Ню Йорк, в течение на много години се занимава с мисионерска дейност, осигурява помощ за бездомните. През лятото на 2011 г. отец Йоаким посетил няколко манастира в Русия и разговарял с монасите и монахините, миряни и деца.

"Когато в света се привнася сложност, тогава нещата се оплитат. Например, някой ви задава въпрос, а вие в течение на един час му давате отговор – така предметът на разговора става много сложен. Но ако вашият отговор е “да” или “не”, разговорът става прост и разбираем. Да допуснем, че имаме няколко дъски с еднакъв размер – еднаква ширина, дължина и височина. Просто дъски. Можеш да вземеш хиляди такива и да ги монтираш заедно, те идеално ще си паснат една с друга и ще представляват единен градеж. Защото са прости. Ако вземеш дъски с различни сечения, различна дебелина, някои гладки, някои рендосани, други окръглени, и се опиташ да ги сковеш заедно, няма да има резултат. Те няма да могат да съставят единна фигура."

Цитат от книга "... едно от великите чудеса на монашеския живот се състои не в това, че аз мога да живея с някого, а в това, че другите се оказват способни да живеят с мене."

"Едно от чувствата, с помощта на които човек придобива знание, е зрението. Въпреки това нищо не ни подвежда така, както зрението: “Аз мислех, че е станало еди какво си, аз мислех, че това е толкова малко, че това е било друг цвят и т. н.”

"Ако ти не обичаш всички, значи обичаш само себе си и никой друг, защото любовта не прави разлика...Нещо с нас не е в ред. Ние сме влюбени в себе си, ние сме егоцентрични."

"Аз се моля Бог никога да не ви даде това, което искате от Него, а да ви даде това, от което се нуждаете."

"На земята няма човек, който да ви нанесе по-голяма вреда, който да ви лъже и измамва повече от самите вас."

"Моето спасение зависи от моите братя, а тяхното спасение зависи от мен."

 

Цялата статия прочетете тук.