Откриха Международния панаир на книгата в НДК

10.12.2013 15:00

Откриха Международния панаир на книгата в НДК

Рекорден брой са участниците в тазгодишното издание
 

41-то издание на Международния панаир на книгата бе открито днес на церемония в НДК с изпълнения на Софийския симфоничен оркестър. Тази година за първи път в рамките на панаира се провежда и Софийски международен литературен фестивал с фокус литература от Балканите.

Този забележителен фестивал е отражение на култа към книгата и словото, нищо не може да се сравни с една хубава книга, каза в приветствието си на откриването посланикът на Русия у нас Юрий Исаков.

Със специален щанд, посветен на руската култура, е представен почетният гост на панаира - Москва. Исаков обърна внимание на културното сътрудничество между България и Русия и даде за пример междуправителствената Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката, която руският посланик подписа по-рано днес с българския министър на външните работи Кристиан Вигенин.

Панаирът на книгата е забележителен момент в културния календар на столицата, каза на откриването заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

„Тази година имаме повече от 200 издателства, които са представени, писатели от целия регион са се събрали и това не е защото София е кандидат за Столица на културата, а защото София по принцип е място – културна сцена, на която читатели и писатели се срещат”, допълни зам.-кметът.

Освен посланикът на Русия гости на откриването бяха посланикът на Норвегия Гюру Катарина Викьор, представителят на Европейската литературна мрежа "Традуки” Хана Стоич, много гости и любители на книгата.

Книжният форум ще продължи до 15 декември. За първи път ще могат да бъдат видени литературни творби от всички скандинавски държави.

 

Източник: днес.бг